Tallentimet

Podcastien lyötyä läpi mediassa laitevalmistajat ovat huomanneet markkinoilla tarpeen nimenomaan podcast-tuotantoon tarkoitetuille äänityslaitteille, joihin voi kytkeä useamman mikrofonin ja joissa on valmiina kuulokeliitännät usemmalle henkilölle. Näillä laitteilla on myös helppo äänittää puhelinhaastatteluja älypuhelimen avulla ja esim. Zoom- tai Skype-keskusteluja tietokoneen internetyhteyden kautta. Näissä äänityslaitteissa on myöskin otettu huomioon ns. ’mix minus’ -ominaisuus. Tällä tarkoitetaan etähaastatteluissa sellaista kytkentää, joka ehkäiseen etäosallistujan puheen kaikumisen hänelle itselleen takaisin. Aikaisemmalla tekniikalla tämä toteuttaminen vaati yleensä monimutkaisia mikserikytkentöjä, mutta näissä uusissa podcast-äänityslaitteissa tämä ’mix minus’ ominaisuus on toteutettu automaattisesti.


Tällaisia äänityslaitteita ovat esim.
Zoom PodTrak P4, Zoom Live Trak L-8 ja Rode Rodecaster Pro.
Nämä laitteet ovat vain äänityslaitteita ja mikrofonit on hankittava erikseen jokaista keskustelijaa varten. Seuraavissa esittelyissä on annettu linkit verkkokauppa.com ja Thomann¹ -verkkokauppoihin.

Zoom PodTrak P4

Zoom PodTrak P4 -kannettava digitallennin
Verkkokauppa.com
Hinta 179,00 € + postikulut alk. 4,90€.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/652897/Zoom-PodTrak-P4-kannettava-tallennin
Thomann-verkkokauppa
Hinta 177 €.
https://www.thomann.de/fi/zoom_podtrak_p4.htm

Tallentimen liitännät:
a) 4 mikrofoni-sisäänmenoa tai
b) 3 mikkisisäänmenoa plus PC-äänikorttiyhteys (USB A–> USB-C -johdolla) / puhelinyhteys (TRRS-johdolla ) tai
c) 2 mikkisisäänmenoa plus puhelinhaastatteluyhteys (TRRS-johdolla ) ja PC-ääniyhteys.


Zoom PodTrak P4 äänittää kaikki omille raidoilleen ja lisäksi valmiit jingle-padit omalle raidalleen (tallennuslaatu 16bit/44.1kHz) ja siinä on lisäksi 3.5mm pikkuplugi-kytkentä neljille kuulokkeille.

Eli: studiossa voi siis olla parhaimmillaan
a) 4 hklöä (joilla siis omat mikit kullakin) tai
b) 3 hklöä ja yksi tietokoneyhteyden tai puhelinyhteyden päässä tai
c) 2 hklöä plus yksi puhelimen päässä ja yksi yhteys tietokoneen kautta nettiin. Kaikki kanavat tallentuvat omille radioilleen.


Zoom PodTrak P4 toimii siis PC:een kytkettynä samalla äänikorttina (2 sisään/2 ulos), et tarvitse erillistä äänikorttia. Jokaiselle kanavalle on low-cut ja limiter -efektit. Limiteriä erityisesti on kehuttu. Phantom-virta valittavissa joka kanavalle erikseen. Virransyöttömahdollisuuksissa P4 loistaa: virran saa joko 2 x AA-paristoakusta, USB-tietokonekytkennän kautta tai standardi USB-laturista (5v/1A) tai powerbankista USB-johdolla. P4:n kanssa voi lähteä minne vaan äänittämään podcastia.


Huom! Pakkauksessa mukana vain itse laite ja kaksi paristoa. Eli laitteen käyttöön ottoon tarvitset mikrofonin lisäksi muistikorti(4-32GB SDHC Class 10 or higher / 63-512GB SDXC Class 10 or higher), hinnat alkaen n. 15€, kaikki marketit myyvät muistikortteja. Laitteen kytkemiseksi PC-tietokoneeseen tarvitset USB-A –> USB-C -johdon (löytyy yleesnä marketeista. Hinnat 10 € ylöspäin).

Jos haluat tehdä puhelinhaastatteluja, tarvitset TRRS-johdon (3.5.mm plugi, jossa kärki ja kolme rinkulaa, ’tip, ring, ring, sleeve’ molemmissa päissä). Vaikea löytää marketeista mutta hyvä laatuinen esim.
Rode SC9 -TRRS -kaapeli
Pituus: 1,5 m.
verkkokauppa.com
Hinta 29,90 €.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/25170/ntrdm/Rode-SC9-TRRS-kaapeli
Thoman-verkkokauppa
hinta 29€
https://www.thomann.de/fi/rode_sc9.htm

Lisätarvikkeista katso tarkemmin täältä.

Zoom PodTrak P4:llä äänität kaikki mahdolliset podastit. Etäyhteyden kautta (PC-kytkentä ja/tai älypuhelinkytkentä) tuleva audio äänittyy P4:ssä omalle raidalleen. Tällä kokoonpanolla on täysin mahdollista käyttää samalla kertaa eri osapuolien äänittämiseen tietokoneella eri etäyhteyssoftien tarjoamia mahdollisuuksia (Zoom https://zoom.us/ , Zencastr https://zencastr.com/ , Cleanfeed https://cleanfeed.net/ ym). Podcast-etäyhteys-ohjelmistoista katso lisää täältä.


Zoom Live Trak L-8

Thomann-verkkokauppa
Hinta 429€
https://www.thomann.de/fi/zoom_livetrak_l_8.htm

Zoom Livetrak L-8 -digimikseri, tallennin ja podcaster
Verkkokauppa.com
Hinta 389€
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60319/ndvjj/Zoom-Livetrak-L-8-digimikseri-tallennin-ja-podcaster


Zoom Livetrak L-8 on oikeastaan muusikon miksauspöytä, joka toimii klubimikserinä ja moniraitatallentimena, jolla voi tehdä myös päällekkäisäänityksiä. Lisäksi siinä on podcast-ominaisuuksia, kuten älypuhelinkytkentä, soundpadeja ja tietokoneyhteys USB:n kautta.
Livetrak L-8 on äänipöytä, jossa on 6 mikrofonietuastetta. Siinä on 6 comboliitintä mikrofonietuasteilla, joista samalla 2 balansoimatonta Hi-Z-tuloa esim. sähkökitaralle. Jokainen sisääntulo voi toimia valinnan mukaan joko linja- tai mikrofoni-sisäänmenona (phantomvirta joko kaikille kerralla tai ei ollenkaan). Joka kanavalle säädettävissä kolmialueinen low-mid-high -ekvalisointi. Oma sisäänmenonsa on myös älypuhelimelle (TRRS) ja USB-tietokoneyhteydelle. Laite toimii samalla USB-äänikorttina. Tallennus suoraan SD-kortille, kuten muissakin tallentimissa ( tallennuslaatu valittavissa 16bit/44.1kHz — 24bit/96kHz).

Zoom Livetrak L-8 toimii USB-yhteyden kautta myös monikanavatallentimena atk-ohjelmistoille, jotka pystyvät monikanavatallennukseen. Live Trak L8:ssa on 4 kuulokeulostuloa: Päälähtö + kolme eri monitorimiksausta. Laitteessa on lisäksi 6 Sound Pad -painiketta, joissa 13 esiasennettua ääntä. Mix-Minus-kierronesto puhelimelta tallennukseen, mutta USB-tallennuksen mix-minus täytyy toteuttaa manuaalisesti sisäisellä mikseriratkaisulla.Virransyöttö virtalähteestä USB 5V/1A muuntaja / Power bank tai neljällä AA-paristoakulla.


Pakkauksen mukana tulevat verkkovirtalaite, USB-tietokonejohto sekä TRRS-johto älypuhelinta varten. SD-muistikortti tallennuksia varten hankittava erikseen (SDHC 4GB–32GB / SDXC 64GB–512GB Class 10 or higher).


Rode RodeCaster Pro

Thomann-verkkokauppa
Hinta 555 €
https://www.thomann.de/fi/rode_rodecaster_pro.htm

Alan lippulaivan aseman on saavuttanut RØDECaster Pro. Siinä on 4 mikkisisäänmenoa (phantom-virta valittavissa joka kanavalle erikseen), USB-tietokone-input-output, TRRS-audiokytkentä kännykälle, Bluetooth ja 8 soundipadia. Kaikki äänittyvät omille kanavilleen (tallennuslaatu 24bit/48kHz). Lisäksi on liitännät viidelle kuulokeparille. Rodecasterilla tekee kaiken, niin studiohaastattelut kuin puhelin- ja nettihaastatelut.Tallennus muistikortille, niin kuin nykyään kaikissa tallentimissa. Mikkien äänenmuokkaus- ja efekti mahdollisuudet ovat monipuoliset. Rodecaster Pro:n eittämättömät edut ovatkin striimaus-puolella, se sopii erinomaisesti äänilaitteeksi striimauksiin, jolloin lähetetään suorana valmista tavaraa verkkoon. Silloin Rodecasterin monipuoliset efektiominaisuudet ovat parhaassa käytössä.

Rodecasterin haasteena on koko, se on sidottu studioon, jossa virta otetaan muuntajalla seinästä. On kuitenkin olemassa myös power bank-virransyöttömahdollisuus, mutta silloin tarvitaan vähän hevimpi virtapankki, 5V/2,4A USB-virtalähde. Rode on valmistanut erityisen USB-virtakaapelin Rodecasterille:
Rode DC-USB1 -virtakaapeli Rodecaster Pro -äänikortille
Thoman-verkkokauppa
hinta 19,60 €
https://www.thomann.de/fi/rode_dc_usb1.htm


Huom! RØDECaster Pro pakkauksessa tulee USB-C – USB-A -johto tietokonekytkenttää varten mukana, mutta TRRS-johto älypuhelinkytkentää varten on hankittava erikseen, samoin Micro-SD-muistikortti.

Rodecaster tallentaa tiedostot Poly WAV-muodossa muistikortille. Eli kaikki raidat tallentuvat yhteen suureen tiedostoon. Kun Rodecaster tallentaa aina kaikki raidat, vaikka vain yksi mikrofoni olisi käytössä, niin Poly WAV-tiedostosta saattaa tulla suuri. Samalla tämä asettaa laatuvaatimuksen käytettävälle muistikortille. Rodecasterin valmistaja RØDE suositteleekin käytettäväksi erityisesti Sandiskin tai Samsungin microSD-kortteja.

¹Podcast Auditorio oMusikhaus Thomann Linkpartner. Tämä tarkoittaa, että kun menet Thomann -verkkokaupan sivulle tämän sivuston linkkien kautta, niin sivuston ylläpitäjä saa pieniä credit-pisteytyksiä mahdollisista verkkokauppatilauksista. Tällä ei ole mitään vaikutusta itse asiakkaan ostotapahtumaan tai tuotehintoihin .