Mikrofoneista

Perusjaoltaan mikrofonit ovat joko dynaamisia– tai kondensaattori-mikrofoneja. Mikrofonit ovat eri tyyppisiä ja kokoisia riippuen käyttötarkoituksesta.
Kondensaattori-mikrofonit tarvitsevat toimiakseen erillistä virtaa (ns. phantom-virta 48v tai 12v), joka saadaan joko mikseristä, tallennuslaitteesta tai mikrofoniin kuuluvasta paristosta. Monet pienet nappimikrofonit taas tarvitsevat toimiakseen ns. plugin-virtaa(plug-in power yleensä 5v), joka saadaan yleisimmin äänittävästä laitteesta (äänittävästä laitteesta täytyy muistaa laittaa päälle Plugin power asetus). Kondensaattori-mikrofonit ovat erittäin herkkiä ja niitä käytetäänkin yleisimmin studiossa. 
Dynaamiset mikrofonit eivät tarvitse toimiakseen erillistä virtaa. Ne ovat epäherkempiä kuin kondensaattori mikrofonit ja ne sietävät voimakkaampaa signaalia, yleisimmin niihin puhutaankin hyvin läheltä ja niitä käytetään laulu- ja äänitysmikrofoneina keikkakäytössä.

Mikrofonin suuntakuvio (eng. polar pattern/ pickup pattern ) voi olla
– Rajaava hertta (eng. cardioid) (tai voimakkaasti rajaava superhertta)
Pallo (eng. omnidirectional) tai 
Kahdeksikko (eng.figure-8/bidirectional).

Perusmikrofoni on useimmiten suuntakuvioltaan hertta. Voimakas eteenpäin suuntaus ehkäisee sivuäänien kuulumista mikrofoniin. Tällainen mikrofoni sopi hyvin podcast-mikrofoniksi, ja jos se on muotoilultaan kädessä pidettävä, se sopii reportteri-mikrofoniksikin, mutta se vaatii kapean suuntakuvionsa vuoksi haastattelijalta nopeaa kättä, kun mikrofonia osoitetaan vuoroin haastateltavaan ja haastattelijaan. 

Tyypillinen dynaaminen herttakuvioinen mikrofoni on niin lavoilla kuin studioissa käytetty lähes legendaarinen Shure SM58. (Shure SM58 Thomann-verkkokaupassa ja verkkokauppa.com:ssa. Hinta runsaat 100€.)

Yksi suosituimmista dynaamisista ammattilais-mikrofoneista äänitystyöhön ääni-, radio- ja podcast-studioissa on Shure SM 7 B. Se on korkealaatuinen, hintava (n. 400€), mutta ei kovin herkkä. Käytännössä SM 7 B:n kanssa käytetään erillistä mikrofonin perään kiinnitettävää etuvahvistinta, kuten esim. TritonAudio FetHead (Hinta n. 65 €), jolloin hankinnan kokonaishinta nousee vajaalla sadalla eurolla.

Rode M3 on herttakuvioinen kondensaattorimikrofoni. Sen etuna on tiukka herttakuvioinen rajaus mutta samalla herkkyys ja laaja taajuusalue (40 – 20,000 Hz). Se sopii erinomaisesti podcast-mikrofoniksi ja reportteri-mikrofoniksi puheäänityksiin kuten myös musiikkiäänityksiin studioon. Phantomvirtansa M3 ottaa tallennuslaitteesta tai sisäisestä paristosta (Rode M3 Thomann-verkkokaupassa ja verkkokauppa.com:ssa. Hinta hiukan alle 100€.)

Reportteri-mikrofonit ovatkin usein suuntakuvioltaan pallomaisia, jolloin ääni tallentuu paremmin myös mikrofonin sivuilta, jolloin vähemmän nopeassa vaihdossa haastateltavan sanoja ei tipahda pois. Reportteri-mikrofonien rakenteen suunnittelussa on pyritty siihen, että mikrofonin käsittelystä johtuvat sivuäänet eivät kuuluisi itse äänityksessä. Tyypillinen reportteri-mikrofoni on esim. Rode Reporter-mikrofoni (Rode Reporter Thomann-verkkokaupassa ja verkkokauppa.com:ssa. Hinta puolentoista sadan euron tuntumassa).


Isot studiomikrofonit ovat useimmiten kuvioltaan herttoja. Mikrofonit, joissa on kahdeksikko-suuntakuvio äänittävät parhaiten edestä ja takaa, mutta eivät sivuilta. Tällaista mikrofonia voidaan käyttää esim. kahden ihmisen studiokeskustelun äänittämiseen. Tällöin kuitenkin molemmat keskustelijat tallentuvat samalle raidalle (ellei sitten ole kyseessä stereo-mikrofoni). Paras äänityslaatu studiokeskusteluissa saavutetaan, kun jokaisella keskustelijalla on oma mikrofoninsa edessään. Korkea laatuinen isokalvoinen hertta-kuvioinen studiomikrofoni on esim. Rode NT1-A (Thomann-verkkokaupassa, hinta riippuen lisävarusteista runsaat 180€).

Pienet rintapieleen kiinnitettävät nappi-mikrofonit ovat suuntakuvioltaan yleisesti palloja. Tyypillinen hyvälaatuinen nappi-mikrofoni on esim. Rode Lavalier GO (Thomann-verkkokaupassa, verkkokauppa.com:ssa. Hinta n. 68€).

On olemassa myös langattomia mikrofonijärjestelmiä. Niissä on kaksi osaa: pieni rintapieleen kiinnitettävä mikrofoni-lähetin sekä erillinen pieni vastaanotin, johon äänittävä laite (digitallennin tai kamera) kytketään. Tällainen ratkaisu on ideaali sellaisissa tapauksissa, joissa videolla esiintyjä liikkuu paljon (esim. aerobic- tai voimistelu- ym. videot).

Yksi tällainen langaton mikrofonilaitteisto on
Rode Wireless GO -langaton mikrofonijärjestelmä
Hinta verkkokauppa.com:ssa
n. 119,00 €
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/622925/Rode-Wireless-GO-langaton-mikrofonijarjestelma-valkoinen

tai sama laitteisto kahdella langattomalla mikrofonilla:
Rode Wireless GO II -langaton mikrofonijärjestelmä
Hinta verkkokauppa.com:ssa
n. 285,00 €
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/688711/Rode-Wireless-GO-II-langaton-mikrofonijarjestelma

Roden Rode Wireless GO:n lähetin on itsessään hyvälaatuinen mikrofoni, mutta siihen on myös mahdollista kytkeä ulkopuolinen mikrofoni 3.5mm plugiliitännällä, jolloin voit kytkeä lähettimeen esim. edellä mainitun Rode Lavalier GO nappimikrofonin.

Jos halutaan oikein selkeää äänitystä puhujalle voidaan Roden Lavalier Go kiinnittää headsettiin, jolloin nappi mikrofoni sijoittuu aivan suun eteen.

Tällainen headset on esim.
Rode Lav-Headset
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/752770/Rode-Lav-Headset-Junior
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/752779/Rode-Lav-Headset-Medium
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/752782/Rode-Lav-Headset-Large
The Lav-Headset from RØDE
https://www.youtube.com/watch?v=2G0kAl8sD6A

Mikrofonit voivat olla tietokoneeseen suoraan kytkettäviä USB-mikkejä tai perinteisiä, perusmikkejä tai tallennuslaitteeseen integroituja, studiokäyttöön tarkoitettuja tai kädessä pidettäviä reportterimikrofoneja. Käyttötarkoitus ratkaisee mikrofonivalinnan.

Podcastaajien suosima hintalaatusuhteeltaan hyvä USB-mikrofoni on esim. Samson Q2U, jonka myyntipakkaus sisältää mikrofonin, pöytäjalustan sekä tarvittavat johdot. Monipuolinen Q2U toimii myös perinteisenä mikrofonina XLR-kytkennän kautta ( Samson Q2U verkkokauppa.com:ssa hinta n. 85€). Samson Q2U on tarkasti rajaava hertta-suuntakuvioinen dynaaminen mikrofoni.

USB-mikrofonit äänittävät tietokoneelle jollakin audio-ohjelmistolla. Ilmaisella ja kaikille käyttöjärjestelmille saatavissa olevalla Audacity-ohjelmistolla hoidat USB-äänitykset ja ohjelmien editoinnin sekä koostamisen kätevästi. USB-mikrofonien ongelma on se, että niitä yleensä ei voi kytkeä tietokoneeseen kuin yhden kerrallaan.

Monissa kämmenen kokoisissa digi-tallentimissa on hyvälaatuinen mikrofoni sisään rakennettuna. Näiden laitteiden etu on siinä, että et tarvitse tietokonetta äänittämiseen, koska tallennus tapahtuu itse laitteen muistikortille. Muistikortilta voit sitten siirtää äänitiedostot tietokoneelle muokattavaksi. Yleensä nämä digitallentimet toimivat myös USB-äänikortteina, jolloin on tarvittaessa mahdollista äänittää myös suoraan tietokoneelle.

Korkealaatuinen digitallennin on esim. Zoom H2n, jossa on kaksi stereo-mikrofonia sisäänrakennettuna molemmilla puolilla. Voit äänittää sillä niin 360-asteen luontoäänimaisemaa kuin tiukkarajaista hertta-kuvioista puhettakin. Sopii tarvittaessa myös ’voice over’-työhön ja selostuksiin hyvin. H2n toimii myös USB-mikrofonina. (H2n Thomann-verkkokaupassa n. 159 € ja verkkokauppa.com:ssa n. 159 € . H2n kannattaa ostaa yhdessä hyödyllisine lisävarustepaketteineen n. 199€. (Huom! uusimmista lisävarustepaketeista näyttää puuttuvan käsikahva, jonka avulla H2n:n saa kätevästi sijoitettua mikrofonitelineen pidikkeeseen. Tällöin se kannattaa hankkia erikseen: Zoom MA2 Microphone Stand Adapter 14,90 €)

Etäyhteyksien ongelma voi olla se, että paraskaan yhteys ei auta, jos toisessa päässä puhujilla on surkeat mikrofonit. Kun tähän yhdistetään etäyhteys-ohjelmiston mahdollisesti heikohko äänenlaatu, niin lopputulos voi olla huono. Täysin ilmainen suoraan verkossa toimiva Jitsi Meet ( https://meet.jit.si ) tarjoaa suhteellisen hyvän äänen laadun kaikilla suoraetäyhteyksillä ja varsinkin kun puhujilla on käytössään hyvät mikrofonit. Kannattaa kokeilla.

¹Podcast Auditorio on Musikhaus Thomann Linkpartner. Tämä tarkoittaa, että kun menet Thomann -verkkokaupan sivulle tämän sivuston linkkien kautta, niin sivuston ylläpitäjä saa pieniä credit-pisteytyksiä mahdollisista verkkokauppatilauksista. Tällä ei ole mitään vaikutusta itse asiakkaan ostotapahtumaan tai tuotehintoihin .