Huom! Tällä sivulla on kyse 1-2 hengen solo-podcastista, jos etsit laitteistoa, jolla teet kaikki mahdolliset solo- ja studio-podcastit sekä etähaastattelut, katso täältä
Jos podcast-kärpänen puraisee ja sormet syyhyävät podcastin tekoon, ei oppirahoja juurikaan tarvitse maksella. Monet älypuhelimet äänittävät varsin hyvälaatuista ääntä, joten äänitystyön alkuun voi hyvinkin päästä pelkän puhelimen kanssa. Todella hyvään laatuun tarvitaan kuitenkin hiukan laadukkaampi äänityslaite. Editointi-ohjelmat ovat parhaimmillaan täysin ilmaisia. Podcast-ohjelmansa saa julkaistuakin parhaimmillaan ilmaisten palveluiden kautta (ks. Podcastin julkaisu). Innostuksen ja kiinnostuksen myötä kasvaa yleensä myös monipuolisemman laitteiston ja ohjelmistojen tarve. Mitään hintakattoa ei media-alan laitteistoilla ja ohjelmistoilla tietenkään ole.
Mutta kuten sanottua, hyvään alkuun ja hyvään tekniseen laatuun on mahdollista päästä varsin kustannustehokkaasti. Itseasiassa jos sinulla on älypuhelin, tietokone ja internetyhteys käytössäsi, et tarvitse mitään muuta aloittaaksesi podcastin tekemisen ja julkaisemisen: Voit äänittää puhelimellasi (yksi hyvä ilmainen äänitysohjelma Android-kännykälle on WaveEditor for Android). Voit siirtää tallennetut äänitiedostot tietokoneellesi ja editoida (’leikata’) podcast-ohjelmasi valmiiksi ilmaisella Audacity-äänenkäsittelyohjelmalla. MP3-muotoisen äänitiedoston voi julkaista ilmaiseksi esim. podcasters.spotify tai Soundcloud-palvelussa.
Uudella podcast-ohjelmallasi on hyvä olla oma kotisivunsa internetissä, vaikkakin podcast-julkaisupalveluissa kuten podcasters.spotify tai Soundcloud.com ohjelmat hyvin listattuna näkyvätkin. Ilmaisen internet-blogin perustat viidessä minuutissa vaikkapa WordPress.com -palvelussa. Podcastisi tyylikkään playerin voit sitten linkittää WordPress-sivullesi. Tosin monesti saattaa riittää pelkkä em. julkaisupalveluiden podcast-sivu, jonka sitten voit linkittää sometileihisi.
Äänitystyön alkuun voi päästä pelkällä älypuhelimella
Ensimmäiset äänityskokeilut voit todella tehdä älypuhelimellasi. Keskitasoisessa ja-hintaisessa Android-kännyssä ja iPhonessa voi olla hyvinkin tasokas mikrofoni itsessään. Monet puhelimet äänittävät stereoääntä eli niissä on mikrofoni molemmissa päissä. Tällöin haastattelua tehdessä kännykkä voi olla henkilöiden välissä (noin leuan korkeudella tai hiukan alapuolella kännykän päädyt puhujiin osoittaen) ja molemmat henkilöt äänittyvät omille raidoilleen stereokuvassa.
Kännykällä äänitettäessä ongelmana on sen mikrofonin äärimmäinen herkkyys hengitys- ja puheilmavirrasta johtuville poksauksille ja ’puhkuille’, jotka pilaavat koko äänityksen helposti. Ratkaisu tähän on standardimikrofoneissa käytettävä tuulisuoja (windscreen, popfilter), pieni superloninen pallomainen suojus, joka pujotetaan mikrofonin päähän. Näitä tuulisuojia saa mistä tahansa musiikkitarvikeliikkeestä muutaman euron hintaan (pyydä Shure SM58 -mikrofoniin yhteensopivaa, isompiakin on). Se on yleensä niin joustava, että sen saa pujotettua myös kännykän päädyn ympärille, tai vaikka molempiin päihin, jos tekee haastattelua. (ks. esim, Thomanin verkkokauppa the t.bone Windscreen WS60 tai useamman kappaleen paketti halvalla Verkkokauppa.com:sta Vocaltone MA05 -tuulisuojapaketti mikrofonille, 5 kpl). Popfiltterin kanssa kännykkää pidetään kädessä kuten mikrofonia, sitä ei silloin pidetä korvalla kuten normaalisti puhuttaessa.
Kotistudiossa voit tietysti käyttää myös mikrofonitelineeseen kiinnitettävää ammattimaista isompaan popfilteriä, joka koostuu 15-20 centin kehyksen ympärille viritetystä kaksinkertaisesta ohuesta nylonkankaasta (esim.Thomannilla the t.bone MS 200 tai Verkkokauppa.com:ssa K&M 23956 – pop-filtteri/tuulisuoja ). ’Tee se itse’ -version saat pujottamalla henkarikehyksen päälle nylon-sukkahousun pätkän. Popfiltterin läpi puhuttaessa puheilmavirta ei pääse poksahtelemaan mikrofoniin.
Jos minkäänlaista pop-filtteriä ei ole käytössä, puhu puhelinmikrofoniin siten, että pidät puhelinta suoraan sivulla suuhun osoittaen, eli puhut ’ohi’ sivuttain, jolloin ilmavirta ei osu suoraan puhelimen mikrofoniin. Älä vie puhelinta liian kauas, korkeintaan puolen vaaksan päähän.
Kännykkä-äänittäminen sopii sellaiseen solo-podcast-konseptiin, jossa vain äänität omaa puhettasi älypuhelimellesi ja sitten siirrät äänitiedostot puhelimesta tietokoneella muokattavaksi Audacity-ohjelmalla. Tämän jälkeen siirrät valmiin ohjelman podcast-julkaisusivullesi.
Puhetta on mahdollista äänittää myös tietokoneelle. Audacity-ohjelma sopii tähänkin oikein hyvin. Jos halutaan minimoida laitteiston hankintakulut hyvällä hintalaatu suhteella ja halutaan samalla astua yksi laatuaskel kännykkä-äänityksestä eteenpäin, silloin hyvä hankinta on Samson Q2U USB-mikrofoni.
Samson Q2U -mikrofoni USB- ja XLR-liitännällä
Hinta: n. 89,99 €
Mikrofonia myy mm. Verkkokauppa.com.
Samson Q2U on hyvälaatuinen mikrofoni, joka toimii samalla äänikorttina. Mikrofoni kytketään tietokoneeseen pakkauksessa mukana tulevalla USB-johdolla ja se on heti valmis käyttöön. Voit kytkeä kuulokkeesi suoraan mikrofonissa olevaan kuulokeliitäntään. Audacity-äänenkäsittelyohjelma tunnistaa Q2U:n automaattisesti ja voit heti alkaa äänittämisen tietokoneellasi. Dynaamisen mikrofonin suuntakuvio on tiukka hertta (cardioid), joten se rajaa ulkoisia häiriöääniä tehokkaasti pois äänityksestä, kun puhutaan tarpeeksi läheltä. Pakkauksessa on mukana mikrofoni, jalusta, popfiltteri, USB-johto sekä XLR-mikrofonijohto – kaikki mitä tarvitaan podcastin äänittämiseen tietokoneellasi siltä istumalta (esim. Audacity-ohjelmalla). Q2U toimii myöskin perinteisenä mikrofonina, sillä siinä on USB-kytkennän lisäksi myös perinteinen XLR-kytkentä. USB-mikrofonia käytettäessä tietokoneeseen kytkettynä, voit käyttää etäyhteysohjelmistoja, etähaastattelujen tekemiseen.
Samson Q2U ja pakkauksessa tulevat varusteet
Digi-äänityslaitteista yleisesti
Puheen äänittämiseen tarvitaan siis äänityslaite ja mikrofoni. Monissa nykyisissä korkealaatuisissa digiäänityslaitteissa nämä kaksi on yhdistetty kätevällä tavalla. Mikrofoni on laitteen rungossa, joten erillistä mikrofonia ei tarvitse välttämättä hankkia, tämä on hyvä asia esim. kenttähaastatteluja tehdessä, sillä sekä äänityslaite että mikrofoni sopivat yhteen käteen. Digiäänityslaitteet voivat olla vain kämmenen kokoisia ja silti korkealaatuisia, lisäksi digiäänittimien omat mikrofonit ovat keskimäärin erittäin hyvä laatuisia. (Äänityslaitteeseen voi tietysti kytkeä myös ulkoisen mikrofonin, jos haluaa.)
Digitallentimessa ääni tallennetaan suoraan digitaaliseen muotoon, äänityksen taso on korkealaatuinen ja nauhakohinat ym. vanhaan tekniikkaan liittyvät ongelmat ovat historiaa. Äänitys tallennetaan äänitiedostoksi, joka on tietokoneelle siirtämisen jälkeen suoraan muokattavissa tietokoneen äänieditointiohjelmalla.
Äänitiedostot tallennetaan Micro/SD-muistikortille, sellaisia käytettään myöskin nykyisissä digikameroissa. Muistikortilta tiedostot on helppo siirtää tietokoneelle muokattavaksi. Yhdelle kortille mahtuu kortin kapasiteetista riippuen puheäänitystä tuntikaupalla. Äänittäminen laitteella tapahtuu samalla tavalla kuin perinteisillä ’nauhureilla’: Kun halutaan aloittaa äänitys, painetaan äänitysnappia (’REC, punainen nappi), ja kun halutaan lopettaa äänitys, painetaan Stop-nappia. Digiäänittimien hyvä puoli on myöskin, että niillä ei vahingossa voi äänittää edellisen nauhoituksen päälle.
Haasteena näissä laitteissa on laitteen käsittelystä aiheutuvien runkoäänien kuuluminen äänityksissä. Laitetta on käsiteltävä siis herkällä kädellä. Kotistudiossa puhetta äänitettäessä digiäänitin on hyvä sijoittaa mikrofonitelineeseen, jolloin vältetään laitteen käsittelystä johtuvat runkoääni-ongelmat. Äänityksen tason ja voimakkuuden kontrollointiin äänityksen aikana tarvitaan hyvät kuulokkeet.
Seuraavassa esitellään lähtötasoa hiukan laadukkaampi laitteisto, jonka avulla oman puheohjelman äänittäminen onnistuu keneltä tahansa.
Laitteistokokoonpano – perustaso
Tämä esiteltävä laitteistokokoonpano on suunta antava esimerkkitapaus 1-2 hengen podcastia varten. Hankinta linkit ovat enimmäkseen Thomann-verkkokauppaan¹, mutta kyseisiä laitteita – ja vastaavia – on mahdollista hankkia lähes mistä tahansa hyvin varustetusta musiikki- ja av-liikkeestä ja verkkokaupasta Suomessa. Thomann on osoittautunut luotettavaksi laitetoimittajaksi, joten käytännön syistä annetaan tässä tapauksessa suora linkki juuri tuohon verkkokauppaan.
Laitteistokokoonpanossa pyritään hintalaatu-suhteessa edulliseen, mutta samalla tarpeeksi laadukkaaseen vaihtoehtoon. (Huom! Jos suora linkki ei toimi, kopioi linkkiteksti manuaalisesti internetselaimen osoiteriville.)
Huom! Alla olevassa on kyse solo-podcastista, katso suositus kokonaisvaltaiselle podcast-studiolle täältä.
Äänityslaite
Zoom H2n
Zoom H2n tarjoaa hyvät mahdollisuudet Podcastin monipuoliseen äänitystyöhön.
Zoom H2n -digitallennin sisältää kaikki seuraavat ominaisuudet yhdessä paketissa:
1) Sisäänrakennettu korkealaatuinen stereomikrofoni (itseasiassa kaksi!).
2) Korkealaatuinen äänityslaite ja tallennin kenttätyöhön ja studioon.
3) Toimii tarvittaessa tietokoneen äänikorttina USB-liittimen kautta ja
4) USB-mikrofonina eli voit kytkeä Zoom H2n:n tietokoneeseesi USB-liitännän kautta ja äänittää puhettasi suoraan tietokoneelle esim. ilmaisella Audacity -äänitysohjelmalla.
Zoom H2n toimii siis tilanteen mukaan joko itsenäisenä tallentimena tai USB-mikrofonina, jolla voi tallentaa puhetta suoraan tietokoneelle tai olla esim. Skype- tai muussa etäyhteydessä .
Zoom H2n voi äänittää kahta stereoraitaa yhtä aikaa. Siinä on kaksi stereomikrofoniparia, yksi laitteen kummallakin puolella, jolloin haastattelutilanteessa laite äänittää molemmilta puolilta, kun se sijoitetaan haastattelijan ja haastateltavan väliin. Zoom H2n -tallentimeen voit kytkeä myös ulkopuolisen mikrofonin, jolloin voit tallentaa laitteen omalla kiinteällä stereomikrofonilla toista äänilähdettä ja toista linjasisäänmenon (line input) kautta erillisellä mikrofonilla. Voit äänittää saman linjasisäänmenon kautta ääntä myös ulkopuoliselta laitteelta esim. kännykästä, tietokoneesta, kasettinauhurista tms.
Laitteella voi äänittää myös ns. 360 asteista Surround -4-pisteääntä (esim. luontoäänien ja äänimaisemien tallennus).
Tallentaminen tapahtuu SD/SDHC -kortille, josta äänitallenteet voi kätevästi siirtää tietokoneelle muokattavaksi. Muistikorttia ei välttämättä tule pakkauksen mukana, se on ostettava erikseen. Huom! H2n voi käyttää korkeintaan 32 GB muistikortteja.
Zoom H2n Thomann-verkkokaupassa.
n. 159 € (Huom! Hinnat vaihtelevat kurssien mukaan):
https://www.thomann.de/fi/zoom_h2n.htm
Verkkokauppa.com:ssa:
n. 159 €
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/142551/Zoom-H2N-stereotallennin-viidella-mikrofonikapselilla
Zoom APH-2n lisävarustepaketti
Kannattavinta ja suositeltavaa on hankkia ZoomH2n lisävarustepaketin (Zoom APH-2n) kanssa yhdessä. Paketti sisältää mm. laitteen matkakotelon, virtalaitteen, mikrofonin tuulisuojan, USB-johdon tietokoneeseen liittämistä varten ja käsikahvapidikkeen, jonka avulla laitetta on helpompi pidellä kenttä-äänityksiä tehdessä.
Zoom H2n APH-2n Bundle
Äänityslaite ja lisävarustepaketti yhdessä Thomann-verkkokaupassa
n. 177 €
https://www.thomann.de/fi/zoom_h2n_aph2n_bundle.htm
(Huom! uusimmista lisävarustepaketeista näyttää puuttuvan käsikahva, jonka avulla H2n:n saa kätevästi sijoitettua mikrofonitelineen pidikkeeseen. Tällöin se kannattaa hankkia erikseen: Zoom MA2 Microphone Stand Adapter 14,90 €)
H2n ottaa virtansa kahdesta AA-paristosta/akusta ja tallentaa äänitykset SDHC -muistikortille. Huom! H2n pystyy käyttämään kooltaan korkeintaan 32GB muistikortteja.
Esim. Thomann SDHC Card 32 Gb Class 10
12,90 €
https://www.thomann.de/fi/thomann_sd_card_32_gb_class_10.htm
Kuulokkeet
Äänityksen tarkkailuun tarvitaan riittävän hyvätasoiset kuulokkeet. Puheen äänittämisessä sekä matalien että kirkkaiden äänialueiden toisto tärkeää, jotta äänitetty puhe kuulostaa luonnolliselta täyteläiseltä. Hyvien kuulokkeiden avulla äänityksen tasoa (puhujan oikea etäisyys mikrofonista jne.) voidaan kontroloida.
Koss Porta Pro -kuulokkeet täyttävät nämä vaatimukset ja ovat hintalaatusuhteeltaan erinomaiset. Lisäksi ne ovat kevyet ja mukavat pitää päässä eivätkä ne rasita korvia käytössä. Kuulokejohdon pituus n.110cm sopii hyvin lähityöskentelyyn äänityslaitteen kanssa.
Koss Porta Pro (Classic) kuulokkeita myyvät hyvin varustetut kodinkone liikkeet ja esim. K-Citymarketit. Hinta n. 39 €
Hintoja voi vertailla seuraavalla sivulla.
http://hintaseuranta.fi/tuote/koss-porta-pro-kuulokkeet/22759
Saatavissa myös Verkkokauppa.com:ssa
Kovassa käytössä korvatyynyt tuppaavat kulumaan, mutta varasarja on saatavissa edulliseen hintaan:
Hinta 9,90 e
Vielä halvempi budjettivaihtoehto kuulokkeiksi on
Sony MDR-ZX110 -kuulokkeet.
Nämä sopivat varsin hyvin peruskuulokkeiksi puhetyöhön, vaikkakin sointi on hiukan bassovoittoinen. Kuulokejohdon pituus n.120cm sopii hyvin lähityöskentelyyn äänityslaitteen kanssa.
Hinta n. 15 euroa.
Näitä Sonyn kuulokkeita myyvät mm. K-Citymarketit, Prisma-marketit ja Tokmanni.
Vertaile hintoja https://hintaopas.fi/product.php?p=2792485
Jos tarvitset kuulokejohdolle lisää pituutta voit käyttää esim.
InLine 3,5mm uros – 3,5mm naaras -audiojatkokaapelia, 3 m.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/24274/vmng/InLine-3-5mm-uros-3-5mm-naaras-audiojatkokaapeli-3-m
Jos haluat sijoittaa hyviin kuulokkeisiin vielä pari kymppiä lisää voit hankkia podcast-ohjelmien editointiin ja viimeistelyyn sopivat studiotasoiset kuulokkeet:
AKG K 240 Studio -stereokuulokkeet, jotka toistavat kaikki äänialueet tasaisesti.
Hinta: n. 82€
Saatavilla mm. Thomann-verkkokaupasta
thomann.de/fi/akg_k_240_studio_kopfhoerer.htm
tai
Verkkokauppa.com:sta
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/9765/dqhhr/AKG-K-240-Studio-stereokuulokkeet
Hiukan paremmin varustettu versio edellisestä:
AKG K-240 MKII
79 €
(Mukana varajohto 3m ja varakorvaläpät)
Thomann:
https://www.thomann.de/fi/akg_k240_mkii.htm
Verkkokauppa.com:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/53267/gsxsm/AKG-K-240-MKII-studiokuulokkeet
Jos äänitetään kahden ihmisen podcastia Zoom H2n -tallentimella, voi olla hyvä, että molemmat kuulevat omilla kuulokkeillaan mitä äänitetään. Tällöin tarvitaan kuulokejohdon jakaja. Jos puhujien välillä on etäisyyttä, niin sekä kuulokejohdon että nappimikrofonijohdon lisänä voidaan käyttää jatkojohtoa kuten esim. Äänitystila Yksi äänityön tärkeimmistä osatekijöistä on kunnollinen äänitystila. Sen pitää olla hiljainen tila, jossa ei ole häiriöääniä kuten liikenteen jyrinää, kellon raksutusta, jääkaapin tai muun sähkölaitteen hurinaa. Äänitystila ei saa olla liian kaikuisa, eikä äänitystä pidä tehdä liian lähellä seiniä tai muita kovia ääntä heijastavia seinäpintoja. Vaatehuone tai saunan pukuhuone toimivat usein hyvänä jokamiehen äänitysstudiona, niissä akustiikkaa pehmentäviä tekstiilejä voidaan saada ympärille jne. Kokeilemalla ja kuuntelemalla koeäänityksiä löytyy paras akustinen tilaratkaisu. Onpa kesäisin lyhyehköjä äänityksiä tehty autossakin paremman tilan puuttuessa, henkilöauton sisätila-akustiikka voi olla yllättävän hyvä (moottori ja tuuletin täytyy tietysti olla sammutettuna). Toisaalta voidaan tehdä liveohjelmaa, jossa on tarkoituskin olla äänitausta, kuten esimerkiksi ulkona äänitettäessä luonnon keskellä. Liian selkeää tasaisesti toistuvaa äänitaustaa on syytä välttää, koska jälkikäteen äänitystä leikatessa äänitaustan katkeaminen paljastaa leikkauskohdan, tämä ei kuulosta hyvältä. Musiikki on pahin mahdollinen taustaääni, koska leikkaus paljastuu välittömästi ja tekijänoikeussyistäkin musiikkitaustaa on syytä välttää. Olisi pyrittävä siihen, että varsinainen puhe saadaan mahdollisimman häiriöttä tallennettua. Efektit, äänitaustat, musiikki ym. voidaan lisätä editointivaiheessa myöhemmin, jos tarvis. *** Seuraavat lisävarusteet eivät ole välttämättömiä, mutta erittäin
hyödyllisiä äänitystyössä. Näitä välineitä myyvät kaikki hyvin
varustetut musiikkiliikkeet, mutta ohessa linkit Thomann-verkkokauppaan. Mikrofoniteline Kotistudiossa äänitettäessä kädet on hyvä saada vapaaksi ja kroppa rennoksi, jotta hyvä äänenmuodostus mahdollistuu. Äänityslaitetta tai mikrofonia ei tarvitse pitää kädessä, kun hankit mikrofonitelineen, jossa on poikkipuomi. Kahden ihmisen keskustelua äänitettäessä voit mikrofonitelineen avulla sijoittaa Zoom H2n-äänityslaitteen kätevästi keskustelijoiden väliin. Hyvä perusmikkiteline poikkipuomilla on Vastaava esim. Verkkokauppa.com:ssa: Muista liittää samaan tilaukseen mikrofonipidike: the t.bone Microphone Holder M Hinta n. 3,50 € Thomann-verkkokaupassa: ZoomH2n lisäpaketin käsikahvapidikkeen saat kätevästi kiinni tähän mikrofonipidikkeeseen. Toinen vaihtoehto mikrofonipidikkeeksi on laadukas Jos haluat mikrofonitelineen runkoääniä tehokkaasti vaimentavan mikrofonipidikkeen, voit valita the t.bone SSM 6 – mikkikehdon, johon käsikahvapidike myöskin sopii (erittäin suositeltava!). Thomann-verkkokaupassa: HUOM! Tässä mallissa on 5/8” -tuuman kiinnityskierre. Jotta voit kiinnittää sen mikrofonitelineiden normaaliin 3/8” -kierteeseen, tarvitset 3/8” –> 5/8” välikekappaleen: K&M 217 https://www.thomann.de/fi/km_217_reduziergewinde.htm Hinta n. 1,90€. Mikrofonitelineissä on myös pöytään kiinnitettäviä malleja kuten esim. Rode PSA-1. Jos keskustelijoita on useita, jokaiselle tarvitaan erikseen tällainen teline ja tietysti oma mikrofoninsa siihen. Tuulisissa ulko-olosuhteissa mikrofonin tuulisuoja on erittäin hyödyllinen, se auttaa vaimentamaan matalataajuisia humahduksia tuulenvireen osuessa mikrofoniin: Zoom WSU-1 -tuulisuoja Thomann-verkkokaupassa: Hinta 26 € ERILLINEN MIKROFONI ON JOSKUS TARPEEN Vaikka Zoom H2n ja sen erinomaiset sisäiset mikrofonit itsessään riittävät useimpiin äänitystilanteisiin, on joissakin tilanteissa hyödyllistä käyttää erillistä äänityslaitteeseen johdolla kytkettävää mikrofonia. Rode M3 on monipuolinen mikrofoni ja se sopii erinomaisesti myös studiokäyttöön erilaisten instrumenttien äänittämiseen. Mikrofonin hinta esim. Thomann-verkkokaupassa n. 103 € Verkkokauppa.com:ssa n. 89,90 € Rode M3 -mikrofonijohto kytketään siis Zoom H2n:n ’Line In’ -pistokkeeseen. (Huomaa, että käytettäessä Rode M3 -mikrofonia Zoom H2n:n kanssa mikrofonin virtalähteenä on käytettävä mikrofonin sisään sijoitettavaa 9-voltin paristoa/akkua.) Muita apuvälineitä Nuottiteline on hyödyllinen puhepaperin esillä pitoon juontoja äänitettäessä, näin kädet saadaa vapaaksi. Paras puheääni syntyy seisaaltaan (tai ainakin baarijakkaralla istuessa). Esim. levylaulajat eivät juuri koskaan laula istualtaan, samoin elokuvadubbaus- ja kuunnelmatyössä saadaan paras puheääni seisaaltaan! Kaikki musiikkiliikkeet myyvät eri korkuisia ja -kokoisia nuottitelineitä. Esim. K&M 100/5 Stand Nickel Coloured https://www.thomann.de/fi/km_100-50_notenstaender.htm Hinta n. 33 € Vähän jämäkämpi nuottiteline esim: Thomann Orchestra Stand Deluxe Kuten edellä on mainittu, popfilteri (Popkiller) estää mikrofoniin läheltä puhuessa helposti kuuluvia poksahtavia (pop) ’puuhkauksia’, kun uloshengitys osuu suoraan mikrofoniin. Studiossa se kiinnitetään mikrofonitelineeseen ja sijoitetaan aivan mikrofonin eteen. Ammattistudioissa popfiltteriä käytetään lähes poikkeuksetta: Esim. https://www.thomann.de/fi/km_23956_plopkiller.htm Hinta n. 22 €. * * * Ja vielä muuta hyödyllistä… Joby – GorillaPod Esim. Verkkokauppa.com:sta: Hinta: n. 50 e GorillaPod –tripodi on suunniteltu kamerajalustaksi, mutta se sopii mainiosti myös Zoom H2n äänityslaitteen pöytätelineeksi. GorillaPodin voi itse asiassa kiinnittää melkein mihin vain. Kentällä se kulkee tarvikelaukussa mukana. GorillaPodin kiinnitysruuvikierteen koko on kameroiden standardi-ruuvikierrekoko 1/4″, tämä sopii myös Zoom H2n-laitteeseen. HUOM! GorillaPod -telineen mukana tuli aikaisemmissa versioissa välike, joka muutti 1/4″ kierteen mikrofonitelineiden peruskierteeksi eli 3/8″. Näin saatiin perus mikrofonipidike ( 3/8″ ) tai myöskin the t bone SSM 6 –mikrofonikehto (ks. yllä) tarvittaessa kiinnitettyä GorillaPodiin. Uusimmissa GorillaPod-telineissä ei välttämättä tule 1/4″ – 3/8″ -välikeruuvia mukana, jolloin voit tilata sen erikseen esim. Verkkokauppa.com:sta: GorillaPodeja löytyy eri kokoisina ja eri hintaisina. GorillaPod toimii siis hyvin mikrofonijalustana joko perinteisen mikrofonipidikkeen tai t.Bone SSM 6 -mikkikehdon kanssa. * * * Huomaa, että edellä esitetyt laitteistokokoonpanot ovat ehdotus lähinnä 1-2 hengen podcastia varten. Jos henkilöitä on yhdellä kertaa enemmän, kolme tai sitä suurempi määrä, joudutaan investoimaan laitteistoon hiukan enemmän. Tällöin on useimmiten kyse ryhmäkeskustelusta, jolloin tarvitaan äänityslaite, johon voi kytkeä useamman mikrofonin. Tietysti tarvitaan jokaiselle oma mikrofoni (ja kuulokkeet useimmiten) sekä telineet mikrofoneille. Pöydän ympärillä oltaessa mikrofoniteline on yleensä pöytään kiinnitettävä tai edellä mainitun GorillaPodin tyyppinen pöydällä puhujan edessä seisova malli, tai jos ollaan avoimessa piirissä, tarvitaan perinteinen mikrofoniteline, jossa on poikkipuomi. Podcastien lyötyä läpi mediassa laitevalmistajat ovat huomanneet markkinoilla tarpeen nimenomaan podcast-tuotantoon tarkoitetuille äänityslaitteille, joihin voi kytkeä useamman mikrofonin ja joissa on valmiina kuulokeliitännät usemmalle henkilölle. Näillä laitteilla on myös helppo äänittää puhelinhaastatteluja ja esim. Skype-keskusteluja internetin kautta. Lähde opiskelemaan podcastin tekemistä Melodata Tuotantojen podcast-kursseille: www.melodata.com. Yksityisopetusta tarjotaan myös verkon kautta. ¹Podcast Auditorio on Musikhaus Thomann Linkpartner. Tämä tarkoittaa, että kun menet Thomann -verkkokaupan sivulle tämän sivuston linkkien kautta, niin sivuston ylläpitäjä saa pieniä credit-pisteytyksiä mahdollisista verkkokauppatilauksista. Tällä ei ole mitään vaikutusta itse asiakkaan ostotapahtumaan tai tuotehintoihin .
Tämän kaltaista standardiadapteria myydään lähes kaikilla eri liikkeiden elektroniikkaosastoilla.
InLine 3,5mm uros – 3,5mm naaras -audiojatkokaapeli, 3 m
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/24274/vmng/InLine-3-5mm-uros-3-5mm-naaras-audiojatkokaapeli-3-m
Hinta n. 7,99 €LISÄVARUSTEET
esim. K&M 210/30 BK
Hinta n. 37 €.
Thomann-verkkokaupassa:
https://www.thomann.de/fi/km_210_30.htm
K&M 21070B mikrofoniteline
Hinta n. 49,99 €.
https://www.thomann.de/fi/the_tbone_mikrohalterung.htm
Shure A25D Microphone Clamp
6,30 €
https://www.thomann.de/fi/shure_a25d_mikrohalter.htm
Huom! Tämän pidikkeen kanssa tarvitset väliadapteriruuvin 3/8″ -5/8″,
jotta pidike sopii normaali mikrofonitelineeseen. Tällainen on
K&M 217 Hinta 1,90 €
https://www.thomann.de/fi/km_217_reduziergewinde.htm
(Ks. kuva alempana)
Hinta n. 7,90 €
https://www.thomann.de/fi/the_tbone_ssm6.htm
https://www.thomann.de/fi/zoom_wsu_1.htm
Tyypillinen tällainen tilanne on esim. kenttäolosuhteissa katuhaastattelua äänitettäessä, jolloin ympäristön melu, kuten liikenteen jyrinä on voimakasta. Samanlainen tilanne voi olla, kun tehdään haastatteluita jossakin yleisötapahtumassa. Tällöin Zoom H2n:n omat herkät mikrofonit, joiden suuntakuvio on laaja, ottavat ympäristön äänet liian voimakkaasti ja häiritsevästi mukaan äänitykseen (eri asia on kun nimenomaan halutaan äänittää ympäristön äänimaisemaa, kuten luontoäänityksissä).
Kun meluisissa ympäristöissä halutaan saada haastateltavan ääni mahdollisimman hyvin talteen, kannattaa käyttää vahvasti rajaavaa ns. hertta-kuvioista (cardioid) mikrofonia. Hintalaatu-suhteeltaan hyvä tällainen on esim. Rode M3 -mikrofoni
Se on tukeva ja kestävä ja sitä on helppo pitää kädessä niin, etteivät mikrofonin käsittelyäänet tule mukaan äänitykseen. Mikrofoni on voimakkaasti eteenpäin suuntaava ja näin ollen sivulta tulevat äänet eivät kuulu häiritsevästi äänityksessä. Mikrofoni ottaa käyttövirtansa mikrofonin sisällä olevasta 9 voltin vaihdettavasta paristosta/akusta (tai 48 voltin phantom-virtana esim. mikseristä).
https://www.thomann.de/fi/rode_m3.htm
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/32755/cvcjm/Rode-M3-laadukas-mikrofoni-yleiskayttoon .
Rode M3 – mikrofonin kytkemiseen Zoom H2n -äänittimeen tarvitset erillisen johdon, jonka toisessa päässä on isoihin mikrofoneihin kytkettävä XLR (naaras) liitin ja toisessa päässä 3.5mm stereo-TRS-plugi, joka kytketään Zoom H2n:n ’Line in’-pistokkeeseen.
Tällaisen johdon löydät esim. Thomann-verkokaupasta: Pro snake Camera Cable 1,5
https://www.thomann.de/fi/cae_20035_kamerakabel.htm
Hinta n. 12 e.
Samanlaista välijohtoa myyvät myös monet kameraliikkeet.
https://www.thomann.de/fi/thomann_orchesterpult_deluxe.htm
Hinta n. 26 €
K&M 23956 Popkiller
SmallRig 1610 1/4″ 3/8″ Ruuvi adapteri. 5 kappaleen pakkaus.
Hinta n. 6 €
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/22411/qhkdq/SmallRig-1610-1-4-3-8-Ruuvi-adapteri
Tällaisia äänityslaitteita ovat esim. Zoom PodTrak P4 (n. 177€), Zoom Live Trak L-8 (n. 400€ ) ja Rode Rodecaster Pro (n. 530€). Nämä laitteet ovat vain äänityslaitteita ja mikrofonit on hankittava erikseen jokaista keskustelijaa varten. Ks. www.podcastauditorio.com/laitteisto/tallentimet/