Podcast etänä

Lähtökohtana etäyhteyden tallentamiselle voisi pitää sitä, että oma osuus (keskustelun host) tulisi mahdollisimman hyvälaatuisena talteen. Tämä onnistuu parhaiten podcast-äänityslaitteella (esim. Zoom PodTrak P4), joka tallentaa oman osuuden suoraan tallentimelle ja nettiyhteyden tai älypuhelimen audion omalle raidalleen samaan tallentimeen.

Yksinkertaisin vaihtoehto etäyhteydelle tällaisella laitteella on ’suora puhelu’ älypuhelimella samaan tapaan kuin YLE:n uutislähetyksissä: tavallinen ohut ’puhelinääni’ on riittävä kun kyseessä on nopea haastattelujuttu. WhatsAppilla tms. voi olla parempi laatu riippuen yhteydestä. Esim. Jitsi ( https://meet.jit.si/ ) toimii hyvin myös älypuhelimella nettiyhteytenä. Se on yllättävän hyvä laatuinen. Älypuhelin kytketään PodTrak P4-tallentimeen erillisellä TRRS-johdolla. Netin kautta suora yhteys on mahdollinen esim. Skypen tai em. Jitsin kautta. P4 on tällöin kytkettynä tietokoneeseen USB-johdolla.

Etäyhteys -ohjelmistot

Seuraavien www-selaimella toimivien etäyhteys-ohjelmistojen kanssa on mahdollista tallentaa keskusteluja internetyhteyden kautta. Keskustelun tallennus toimii hiukan eri lailla riippuen ohjelmistosta: joko suoraan istunnon aloittajan koneelle tai sitten ohjelmiston palvelimelle, josta äänitteet voidaan imuroida itselle. Hyvälaatuisen audion varmistaminen ainakin itselle vaatii vähintään hyvän USB-mikrofonin, esim. Samson Q2U. USB-mikrofonia käytettäessä on aina käytännössä kyse solo- eli yhden ihmisen podcastista, jolloin kotistudiossa on yksi ihminen ja langan toisessa päässä yksi tai useampi Istunnon aloittajalla ja tallentajalla täytyy olla tietokoneyhteys, muilla voi etäyhteysohjelmistosta riippuen olla älypuhelin. Suositeltavinta on, että kaikilla on tietokoneyhteys.

Zoom ( https://zoom.us/ )
tallentaa osapuolet omille raidoilleen istunnon aloittaneen koneelle (kun ko. asetuksen on laittanut päälle), ilmaisversion laatu on aika alhainen (MP4 32khz/126kbps).
Cleanfeed ( https://cleanfeed.net/ )
äänittää korkealla wav-laadulla (16bit/48kHz) äänitiedostot istunnon aloittajan tietokoneelle. Istunnon aloittaja tallentuu omalle raidalleen ja kaikki muut, etäyhteyden päässä olevat, toiselle raidalle. Jos haastateltavia vain yksi, saadaan tällöin molemmat omille erillisille raidoilleen, mikä helpottaa editointia. Varmista, että tietokoneesi kovalevyllä on tarpeeksi tilaa. Cleanfeed ei tarjoa kuvayhteyttä, vaan se on erikoistunut hyvälaatuiseen ääniyhteyteen. Selaimen täytyy olla joko Chrome tai Firefox. Cleanfeedia käytettäessä etäyhteyden toisessa päässä voi olla myös Android älypuhelin, jossa on Chrome-selain. Käytettäessä iPhonea, selaimen täytyy olla Safari.
Zencastr ( https://zencastr.com/ )
äänittää kaikki raidat palvelimelle, josta ne ovat downloadattavissa omalle koneelle (hyvälaatuinen MP3 48khz/128kbps). Zencastr on ilmaisversioista käytettävyydeltään ehkä paras tai Cleanfeed, kun langan päässä on vain yksi haastateltava.

Kaikki riippuu yhteyden laadusta ja vastapuolen mikrofonin laadusta. Ja se voi olla mitä vaan. Pahimmillaan se on läppärissä oleva kiinteä mikki läppärin tuulettimen hurinan säestämänä. Huom! Jos häiriöääni on tasainen, Audacityn Kohinanvaimennus (Noise reduction) -tehostetyökalulla voi saada ihmeitä aikaan. Sama pätee jonkin verran myös Kohinaportti (Noise gate) -työkaluun.

Itsellä kannattaa siis olla paras mahdollinen setup (podcast-tallennin ja hyvä mikrofoni tai hyvä USB-mikki), kun vastapuolen laadusta ei voi olla varma. Ohjelman kuuntelija antaa anteeksi huonomman laadun haastateltavalla (vrt. YLE-puhelinhaastattelut), jos hostilla on on studiolaatu. Zencastr äänittää palvelimelle, jolloin yhteyshäikkää tulee vain vastapuolen ja Zencastr-palvelimen väliltä. Cleanfeed tallentaa istunnon hostin suoraan tämä tietokoneelle, jolloin laatu on todella hyvä. Langan päässä olevan puhujan äänen tallennuksen laatu taas riippuu sekä vastaanottajan että lähettäjän internetyhteyden laadusta.

Paras laatu saavutetaan silloin, kun kaikki osapuolet äänittävät samalla oman osuutensa tallentimelle ja lähettävät sitten raidan editoijalle, joka tahdistaa nämä raidat. Tällöin laatu ei eroa studioäänityksestä (riippuen tietysti mikrofonien laadusta, kuten aina). Käytännössä tämä ei läheskään aina ole mahdollista.

Suositeltavinta on käyttää monipuoliseen podcast-tuotantoon hyvälaatuista podcast-tallenninta, hyvien mikrofonien kanssa nopeilla nettiyhteyksillä.