Podcast-välineet

Jos podcast-kärpänen puraisee ja sormet syyhyävät podcastin tekoon, ei oppirahoja juurikaan tarvitse maksaa. Monet mobiililaitteet äänittävät varsin hyvälaatuista ääntä, joten äänitystyön alkuun voi hyvinkin päästä pelkän kännykän kanssa. Todella hyvään laatuun tarvitaan kuitenkin hiukan laadukkaampi äänityslaite. Editointi-ohjelmat ovat parhaimmillaan täysin ilmaisia. Podcast-ohjelmansa saa julkaistuakin ilmaisten palveluiden kautta. Innostuksen ja kiinnostuksen myötä kasvaa yleensä myös monipuolisemman laitteiston ja ohjelmistojen tarve. Mitään hintakattoa ei media-alan laitteistoilla ja ohjelmistoilla tietenkään ole.

Mutta kuten sanottua, hyvään alkuun ja hyvään tekniseen laatuun on mahdollista päästä varsin kustannustehokkaasti. Itseasiassa jos sinulla on mobiili-puhelin, tietokone ja internetyhteys käytössäsi, et tarvitse mitään muuta aloittaaksesi podcastin tekemisen ja julkaisemisen: Voit äänittää mobiilikännykälläsi (yksi hyvä ilmainen äänitysohjelma Android-kännykälle on WaveEditor for Android). Voit siirtää tallennetut äänitiedostot tietokoneellesi ja editoida (’leikata’) ohjelman valmiiksi ilmaisella Audacity-ohjelmalla. MP3-muotoisen äänitiedoston voi julkaista ilmaiseksi esim. Soundcloud-palvelussa.

Uudella podcast-ohjelmallasi on hyvä olla oma kotisivunsa internetissä, vaikka Soundcloudissa ohjelmat hyvin listattuna näkyvätkin. Ilmaisen internet-blogin perustat viidessä minuutissa vaikkapa WordPress.com -palvelussa. Podcastisi tyylikkään Soundcloud-playerin voit kätevästi linkittää WordPress-sivullesi.

Äänitystyön alkuun voi päästä pelkällä kännykällä

Ensimmäiset äänityskokeilut voit todella tehdä mobiili-kännykälläsi. Keskitasoisessa ja-hintaisessa Android-kännyssä ja iPhonessa voi olla hyvinkin tasokas mikrofoni itsessään. Monet puhelimet äänittävät stereoääntä eli niissä on mikrofoni molemmissa päissä. Tällöin haastattelua tehdessä kännykkä voi olla henkilöiden välissä (noin leuan korkeudella tai hiukan alapuolella kännykän päädyt puhujiin osoittaen) ja molemmat henkilöt äänittyvät omille raidoilleen stereokuvassa.

Kännykällä äänitettäessä ongelmana on sen mikrofonin äärimmäinen herkkyys hengitys- ja puheilmavirrasta johtuville poksauksille ja ’puhkuille’, jotka pilaavat koko äänityksen helposti. Ratkaisu tähän on standardimikrofoneissa käytettävä tuulisuoja (windscreen, popfilter), pieni superloninen pallomainen suojus, joka pujotetaan mikrofonin päähän. Näitä tuulisuojia saa mistä tahansa musiikkitarvikeliikkeestä muutaman euron hintaan (pyydä Shure SM58 -mikrofoniin yhteensopivaa, isompiakin on). Se on yleensä niin joustava, että sen saa pujotettua myös kännykän päädyn ympärille, tai vaikka molempiin päihin, jos tekee haastattelua. (ks. esim, Thomanin verkkokauppa the t.bone Windscreen WS60 tai useamman kappaleen paketti halvalla Verkkokauppa.com:sta Vocaltone MA05 -tuulisuojapaketti mikrofonille, 5 kpl). Popfiltterin kanssa kännykkää pidetään kädessä kuten mikrofonia, sitä ei silloin pidetä korvalla kuten normaalisti puhuttaessa.

Mikrofonien popfiltteri sopii myös kännykkään.

Voit tietysti käyttää myös mikrofonitelineeseen kiinnitettävää ammattimaista isompaan popfilteriä, joka koostuu 15-20 centin kehyksen ympärille viritetystä kaksinkertaisesta ohuesta nylonkankaasta (esim.Thomannilla the t.bone MS 200 hinta 16,90 € tai Verkkokauppa.com:ssa K&M 23956 – pop-filtteri/tuulisuoja hinta 24,90 e €). ’Tee se itse’ -version saat pujottamalla henkarikehyksen päälle nylon-sukkahousun pätkän. Popfiltterin läpi puhuttaessa puheilmavirta ei pääse poksahtelemaan mikrofoniin.

Seuraavassa esitellään lähtötasoa hiukan laadukkaampi laitteisto, jonka avulla oman puheohjelman äänittäminen onnistuu keneltä tahansa.

Digi-äänityslaitteista yleisesti

Puheen äänittämiseen tarvitaan siis äänityslaite ja mikrofoni. Nykyisissä korkealaatuisissa digiäänityslaitteissa nämä kaksi on yhdistetty kätevällä tavalla. Mikrofoni on laitteen rungossa, joten erillistä mikrofonia ei tarvitse välttämättä hankkia, tämä on hyvä asia esim. haastatteluja tehdessä, sillä sekä äänityslaite että mikrofoni sopivat yhteen käteen. Digiäänityslaitteet voivat olla vain kämmenen kokoisia ja silti korkealaatuisia, lisäksi digiäänittimien omat mikrofonit ovat keskimäärin erittäin hyvä laatuisia. (Äänityslaitteeseen voi tietysti kytkeä myös ulkoisen mikrofonin, jos haluaa.)

Digitallentimessa ääni tallennetaan suoraan digitaaliseen muotoon, äänityksen taso on korkealaatuinen ja nauhakohinat ym. vanhaan tekniikkaan liittyvät ongelmat ovat historiaa. Äänitys tallennetaan äänitiedostoksi, joka on suoraan muokattavissa tietokoneen äänieditointiohjelmalla.

Äänitiedostot tallennetaan Micro-SD-muistikortille, sellaisia käytettään myöskin nykyisissä digikameroissa. Muistikortilta tiedostot on helppo siirtää tietokoneelle muokattavaksi.  Yhdelle kortille mahtuu kortin kapasiteetista riippuen puheäänitystä tuntikaupalla. Äänittäminen laitteella tapahtuu samalla tavalla kuin perinteisillä ’nauhureilla’: Kun halutaan aloittaa äänitys, painetaan äänitysnappia (’REC, punainen nappi), ja kun halutaan lopettaa äänitys, painetaan Stop-nappia. Digiäänittimien hyvä puoli on myöskin, että niillä ei vahingossa voi äänittää edellisen nauhoituksen päälle.

Haasteena näissä laitteissa on laitteen käsittelystä aiheutuvien runkoäänien kuuluminen äänityksissä. Laitetta on käsiteltävä siis herkällä kädellä. Kotistudiossa puhetta äänitettäessä digiäänitin on hyvä sijoittaa mikrofonitelineeseen, jolloin vältetään laitteen käsittelystä johtuvat runkoääni-ongelmat. Äänityksen tason ja voimakkuuden kontrollointiin äänityksen aikana tarvitaan hyvät kuulokkeet.

Laitteistokokoonpano – perustaso

Seuraavassa esiteltävä laitteistokokoonpano on suunta antava esimerkkitapaus. Hankinta linkit ovat enimmäkseen Thomann-verkkokauppaan¹, mutta kyseisiä laitteita – ja vastaavia – on mahdollista hankkia lähes mistä tahansa hyvin varustetusta musiikki- ja av-liikkeestä ja verkkokaupasta Suomessa. Thomann on osoittautunut luotettavaksi laitetoimittajaksi, joten käytännön syistä annetaan tässä tapauksessa suora linkki juuri tuohon verkkokauppaan.

Laitteistokokoonpanossa pyritään hintalaatu-suhteessa edulliseen, mutta samalla tarpeeksi laadukkaaseen vaihtoehtoon. (Huom! Jos suora linkki ei toimi, kopioi linkkiteksti manuaalisesti internetselaimen osoiteriville.)

Äänityslaite

Zoom H2n

Digitallennin
Digitallennin

Zoom H2n -digitallennin sisältää kaikki seuraavat ominaisuudet yhdessä paketissa:
1) Sisäänrakennettu korkealaatuinen stereomikrofoni (itseasiassa kaksi!).
2) Korkealaatuinen äänityslaite ja tallennin kenttätyöhön ja studioon.
3) Toimii tarvittaessa tietokoneen äänikorttina USB-liittimen kautta ja
4) USB-mikrofonina eli voit kytkeä Zoom H2n:n tietokoneeseesi USB-liitännän kautta ja äänittää puhettasi suoraan tietokoneelle esim. ilmaisella Audacity -äänitysohjelmalla.


Zoom H2n voi äänittää kahta stereoraitaa yhtä aikaa. Siinä on kaksi stereomikrofoniparia, yksi laitteen kummallakin puolella, jolloin haastattelutilanteessa laite äänittää molemmilta puolilta, kun se sijoitetaan haastattelijan ja haastateltavan väliin. Zoom H2n -tallentimeen voit kytkeä myös ulkopuolisen mikrofonin, jolloin voit tallentaa laitteen omalla kiinteällä stereomikrofonilla toista äänilähdettä ja toista linjasisäänmenon (line input) kautta erillisellä mikrofonilla. Voit äänittää saman linjasisäänmenon kautta ääntä myös ulkopuoliselta laitteelta esim. kännykästä tai tietokoneesta (Skype- ja WhatsApp -puheluiden äänitys).

Laitteella voi äänittää myös ns. 360 asteista Surround -4-pisteääntä (esim. luontoäänien ja äänimaisemien tallennus).

Tallentaminen tapahtuu SD/SDHC -kortille, josta äänitallenteet voi kätevästi siirtää tietokoneelle muokattavaksi. Huom! Muistikorttia ei tule pakkauksen mukana, se on ostettava erikseen. H2n voi käyttää korkeintaan 32 GB muistikortteja.

Hinta: n. 139 €

Zoom H2n Thomann-verkkokaupassa:
https://www.thomann.de/fi/zoom_h2n.htm?partner_id=25741


Zoom APH-2n lisävarustepaketti

Kannattavinta ja suositeltavaa on hankkia ZoomH2n lisävarustepaketin (Zoom APH-2n) kanssa yhdessä. Paketti sisältää mm. laitteen matkakotelon, virtalaitteen, mikrofonin tuulisuojan, USB-johdon tietokoneeseen liittämistä varten ja käsikahvapidikkeen, jonka avulla laitetta on helpompi pidellä kenttä-äänityksiä tehdessä.

ZoomH2n -digiäänittimen lisäpaketin hinta on n. 38 €

Zoom APH-2n Thomann-verkkokaupassa:
https://www.thomann.de/fi/zoom_aph2n.htm?partner_id=25741

Digitallentimen lisävarustepaketti
Digiäänittimen lisävaruste-paketti
Lisätarvikkeita
Digitallennin, tuulisuoja ja käsikahva
H2n -digitallennin kädessä

Kuulokkeet

Äänityksen tarkkailuun tarvitaan riittävän hyvätasoiset kuulokkeet. Puheen äänittämisessä sekä matalien että kirkkaiden äänialueiden toisto tärkeää, jotta äänitetty puhe kuulostaa luonnolliselta täyteläiseltä. Hyvien kuulokkeiden avulla äänityksen tasoa (puhujan oikea etäisyys mikrofonista jne.) voidaan kontroloida.

Koss Porta Pro -kuulokkeet täyttävät nämä vaatimukset ja ovat hintalaatusuhteeltaan erinomaiset. Lisäksi ne ovat kevyet ja mukavat pitää päässä eivätkä ne rasita korvia käytössä.

Koss Porta Pro (Classic) kuulokkeita myyvät hyvin varustetut kodinkone liikkeet ja ja esim. K-Citymarketit. Hinta n. 33 €

Koss Porta Pro (Classic) kuulokkeet
Koss Porta Pro (Classic) kuulokkeet

Hintoja voi vertailla seuraavalla sivulla.

http://hintaseuranta.fi/tuote/koss-porta-pro-kuulokkeet/22759

Saatavissa myös Verkkokauppa.com:ssa

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/11062/fnfr/Koss-Porta-Pro-Classic-kuulokkeet-kannettaville-soittimille

Kovassa käytössä korvatyynyt tuppaavat kulumaan, mutta varasarja on saatavissa edulliseen hintaan:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/28271/ccnkd/Koss-varatyynysarja-PortaPro-SportaPro-kuulokkeille-6p-pack

Hinta 9,90 e

Vielä halvempi varsin hyvä budjettivaihtoehto kuulokkeiksi on
Sony MDR-ZX110 -kuulokkeet.
Bassot ja muutkin taajuusalueet toistuvat hyvin ja nämä sopivat varsin hyvin peruskuulokkeiksi puhetyöhön.
Hinta n. 15 euroa.
Näitä Sonyn kuulokkeita myyvät mm. K-Citymarketit, Prisma-marketit ja Tokmanni.
Vertaile hintoja https://hintaopas.fi/product.php?p=2792485

Jos äänitetään kahden ihmisen podcastia, voi olla hyvä, että molemmat kuulevat omilla kuulokkeillaan mitä äänitetään. Tällöin tarvitaan kuulokejohdon jakaja.
Tämän kaltaista standardiadapteria myydään lähes kaikilla eri liikkeiden elektroniikkaosastoilla.
Myöskin Verkkokauppa.com:ssa esim.
Fuj:tech 3,5 mm uros – 2 x 3,5 mm naaras -kuulokejakaja, 10 cm
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/12826/kjkhv/Fuj-tech-3-5-mm-uros-2-x-3-5-mm-naaras-kuulokejakaja-10-cm
Hinta 9,99 e

Jos puhujien välillä on etäisyyttä, niin sekä kuulokejohdon että mikrofonijohdon lisänä voidaan käyttää jatkojohtoa kuten esim.
InLine 3,5mm uros – 3,5mm naaras -audiojatkokaapeli, 3 m
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/24274/vmng/InLine-3-5mm-uros-3-5mm-naaras-audiojatkokaapeli-3-m
Hinta n. 5,99 e

Äänitystila

Yksi äänityön tärkeimmistä osatekijöistä on kunnollinen äänitystila. Sen pitää olla hiljainen tila, jossa ei ole häiriöääniä kuten liikenteen jyrinää, kellon raksutusta, jääkaapin tai muun sähkölaitteen hurinaa. Äänitystila ei saa olla liian kaikuisa, eikä äänitystä pidä tehdä liian lähellä seiniä tai muita kovia ääntä heijastavia seinäpintoja. Vaatehuone tai saunan pukuhuone toimivat usein hyvänä jokamiehen äänitysstudiona, niissä akustiikkaa pehmentäviä tekstiilejä voidaan saada ympärille jne. Kokeilemalla ja kuuntelemalla koeäänityksiä löytyy paras akustinen tilaratkaisu. Onpa lyhyehköjä äänityksiä tehty autossakin paremman tilan puuttuessa, henkilöauton sisätila-akustiikka voi olla yllättävän hyvä (moottori ja tuuletin täytyy tietysti olla sammutettuna).

Toisaalta voidaan tehdä liveohjelmaa, jossa on tarkoituskin olla äänitausta, kuten esimerkiksi ulkona äänitettäessä luonnon keskellä. Liian selkeää tasaisesti toistuvaa äänitaustaa on syytä välttää, koska jälkikäteen äänitystä leikatessa äänitaustan katkeaminen paljastaa leikkauskohdan, tämä ei kuulosta hyvältä. Musiikki on pahin mahdollinen taustaääni, koska leikkaus paljastuu välittömästi ja tekijänoikeussyistäkin musiikkitaustaa on syytä välttää. Olisi pyrittävä siihen, että varsinainen puhe saadaan mahdollisimman häiriöttä tallennettua. Efektit, äänitaustat, musiikki ym. voidaan lisätä editointivaiheessa myöhemmin, jos tarvis.

***

LISÄVARUSTEET

Seuraavat lisävarusteet eivät ole välttämättömiä, mutta erittäin hyödyllisiä äänitystyössä. Näitä välineitä myyvät kaikki hyvin varustetut musiikkiliikkeet, mutta ohessa linkit Thomann-verkkokauppaan.

Mikrofoniteline

Kotistudiossa äänitettäessä kädet on hyvä saada vapaaksi ja kroppa rennoksi, jotta hyvä äänenmuodostus mahdollistuu. Äänityslaitetta tai mikrofonia ei tarvitse pitää kädessä, kun hankit mikrofonitelineen, jossa on poikkipuomi. Kahden ihmisen keskustelua äänitettäessä voit mikrofonitelineen avulla sijoittaa Zoom H2n-äänityslaitteen kätevästi keskustelijoiden väliin.

Hyvä perusmikkiteline poikkipuomilla on
esim. K&M 210/30 BK
Hinta n. 33 €.
Thomann-verkkokaupassa:
https://www.thomann.de/fi/km_210_30.htm?partner_id=25741

Vastaava esim. Verkkokauppa.com:ssa:
K&M 21070B mikrofoniteline
39,90 €.

Digiaanitin mikrofonitelineessa
Digitallennin mikrofonitelineessä

Muista liittää samaan tilaukseen mikrofonipidike:

the t.bone Microphone Holder M

Hinta 2,99 €

Mikrofonipidike
Mikrofonipidike

Thomann-verkkokaupassa:
https://www.thomann.de/fi/the_tbone_mikrohalterung.htm

ZoomH2n lisäpaketin käsikahvapidikkeen saat kätevästi kiinni tähän mikrofonipidikkeeseen.

Digitallennin mikrofonipidikkeessä
Digitallennin mikrofonipidikkeessä

Toinen vaihtoehto mikrofonipidikkeeksi on laadukas
Shure A25D Microphone Clamp
5,90 €
https://www.thomann.de/fi/shure_a25d_mikrohalter.htm
Huom! Tämän pidikkeen kanssa tarvitset väliadapteriruuvin 3/8″ -5/8″,
jotta pidike sopii normaali mikrofonitelineeseen. Tällainen on
K&M 217 Hinta 1,40 €
https://www.thomann.de/fi/km_217_reduziergewinde.htm
(Ks. kuva alempana)

Jos haluat mikrofonitelineen runkoääniä tehokkaasti vaimentavan mikrofonipidikkeen, voit valita

the t.bone SSM 6mikkikehdon, johon käsikahvapidike nyöskin sopii (erittäin suositeltava!).
Hinta 7,90 €

Thomann-verkkokaupassa:
https://www.thomann.de/fi/the_tbone_ssm6.htm?partner_id=25741

Mikkikehto
Mikkikehto
Digitallennin käsikahvasta 
mikkikehdossa kiinni
Digitallennin käsikahvasta
mikkikehdossa kiinni

HUOM! Tässä mallissa on 5/8” -tuuman kiinnityskierre. Jotta voit kiinnittää sen mikrofonitelineiden normaaliin 3/8” -kierteeseen, tarvitset 3/8” –> 5/8” välikekappaleen:

K&M 217

K&M 217 3/8” –> 5/8” välikeruuvi

https://www.thomann.de/fi/km_217_reduziergewinde.htm?partner_id=25741

Hinta 1,4 €.

 the t.bone SSM 6  ja  M 217 -välikeruuvi
the t.bone SSM 6 ja M 217 -välikeruuvi

Mikrofonitelineissä on myös pöytään kiinnitettäviä malleja kuten esim. Rode PSA-1.

Tuulisissa ulko-olosuhteissa mikrofonin tuulisuoja on erittäin hyödyllinen, se auttaa vaimentamaan matalataajuisia humahduksia tuulenvireen osuessa mikrofoniin:

Zoom WSU-1 -tuulisuoja

Thomann-verkkokaupassa:
https://www.thomann.de/fi/zoom_wsu_1.htm?partner_id=25741

Hinta 26 €

Zoom H2n ja Zoom WSU1 tuulisuoja ns. ”Dead Cat”
Zoom H2n ja Zoom WSU1 tuulisuoja ns. ”Dead Cat”

ERILLINEN MIKROFONI ON JOSKUS TARPEEN

Vaikka Zoom H2n ja sen erinomaiset sisäiset mikrofonit itsessään riittävät useimpiin äänitystilanteisiin, on joissakin tilanteissa hyödyllistä käyttää erillistä äänityslaitteeseen johdolla kytkettävää mikrofonia.
Tyypillinen tällainen tilanne on esim. kenttäolosuhteissa katuhaastattelua äänitettäessä, jolloin ympäristön melu, kuten liikenteen jyrinä on voimakasta. Samanlainen tilanne voi olla, kun tehdään haastatteluita jossakin yleisötapahtumassa. Tällöin Zoom H2n:n omat herkät mikrofonit, joiden suuntakuvio on laaja, ottavat ympäristön äänet liian voimakkaasti ja häiritsevästi mukaan äänitykseen (eri asia on kun nimenomaan halutaan äänittää ympäristön äänimaisemaa, kuten luontoäänityksissä).

Kun meluisissa ympäristöissä halutaan saada haastateltavan ääni mahdollisimman hyvin talteen, kannattaa käyttää vahvasti rajaavaa ns. hertta-kuvioista (cardioid) mikrofonia. Hintalaatu-suhteeltaan hyvä tällainen on esim. Rode M3 -mikrofoni
Se on tukeva ja kestävä ja sitä on helppo pitää kädessä niin, etteivät mikrofonin käsittelyäänet tule mukaan äänitykseen. Mikrofoni on voimakkaasti eteenpäin suuntaava ja näin ollen sivulta tulevat äänet eivät kuulu häiritsevästi äänityksessä. Mikrofoni ottaa käyttövirtansa mikrofonin sisällä olevasta 9 voltin vaihdettavasta paristosta/akusta (tai 48 voltin phantom-virtana esim. mikseristä).

Rode M3 on monipuolinen mikrofoni ja se sopii erinomaisesti myös studiokäyttöön erilaisten instrumenttien äänittämiseen.

Mikrofonin hinta esim. Thomann-verkkokaupassa 82 e
https://www.thomann.de/fi/rode_m3.htm?partner_id=25741.

Verkkokauppa.com:ssa 79,90 e
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/32755/cvcjm/Rode-M3-laadukas-mikrofoni-yleiskayttoon .

RODE M3 mikrofoni, päässä musta tuulisuoja (’windscreen’).


Rode M3 – mikrofonin kytkemiseen Zoom H2n -äänittimeen tarvitset erillisen johdon, jonka toisessa päässä on isoihin mikrofoneihin kytkettävä XLR (naaras) liitin ja toisessa päässä 3.5mm stereo-TRS-plugi, joka kytketään Zoom H2n:n ’Line in’-pistokkeeseen.
Tällaisen johdon löydät esim. Thomann-verkokaupasta: Pro snake Camera Cable 1,5
https://www.thomann.de/fi/cae_20035_kamerakabel.htm?partner_id=25741
hinta n. 8,50 e. Samanlaista välijohtoa myyvät myös monet kameraliikkeet.

Rode M3 -mikrofonijohto kytketään siis Zoom H2n:n ’Line In’ -pistokkeeseen. (Huomaa, että käytettäessä Rode M3 -mikrofonia Zoom H2n:n kanssa mikrofonin virtalähteenä on käytettävä mikrofonin sisään sijoitettavaa 9-voltin paristoa/akkua.)

3.5mm TRS-stereoplugi ja XLR (’naaras’)-liitin.
Mikrofonijohdon standardi XLR (’naaras’) -pää ja standardimikrofonien XLR (’uros’) -liitin.
Zoom H2n, Rode M3 mikrofoni ja XLR to TRS-3.5mm välijohto.


Muita apuvälineitä

Nuottiteline on hyödyllinen puhepaperin esillä pitoon juontoja äänitettäessä, näin kädet saadaa vapaaksi. Paras puheääni syntyy seisaaltaan (tai ainakin baarijakkaralla istuessa). Esim. levylaulajat eivät juuri koskaan laula istualtaan, samoin elokuvadubbaus- ja kuunnelmatyössä saadaan paras puheääni seisaaltaan! Kaikki musiikkiliikkeet myyvät eri korkuisia ja -kokoisia nuottitelineitä.

Esim.

K&M 100/5 Stand Nickel Coloured

https://www.thomann.de/fi/km_100-50_notenstaender.htm?partner_id=25741

Hinta 28 €

Kuten edellä on mainittu, popfilteri (Popkiller) estää mikrofoniin läheltä puhuessa helposti kuuluvia poksahtavia (pop) ’puuhkauksia’, kun uloshengitys osuu suoraan mikrofoniin. Studiossa se kiinnitetään mikrofonitelineeseen ja sijoitetaan aivan mikrofonin eteen. Ammattistudioissa popfiltteriä käytetään lähes poikkeuksetta:

Esim.
K&M 23956 Popkiller

https://www.thomann.de/fi/km_23956_plopkiller.htm?partner_id=25741

Hinta 18,90 €.

* * *


 

Ja vielä muuta hyödyllistä…

JobyGorillaPod

Esim. Verkkokauppa.com:sta:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/67854/jkvtc/Gorillapod-3K-taipuva-kamerajalusta-jarjestelmakameroille

Hinta: 78,90 e

GorillaPod –tripodi on suunniteltu kamerajalustaksi, mutta se sopii mainiosti myös Zoom H2n äänityslaitteen pöytätelineeksi. GorillaPodin voi itse asiassa kiinnittää melkein mihin vain. Kentällä se kulkee tarvikelaukussa mukana.

GorillaPod  -pakkaus
GorillaPod -pakkaus
GorillaPod kolmijalkateline
GorillaPod kolmijalkateline
Zoom H2n ja GorillaPod
Zoom H2n ja GorillaPod
Zoom H2n, the t.bone SSM 6 mikkikehto ja GorillaPod
Zoom H2n, the t.bone SSM 6 mikkikehto ja GorillaPod

HUOM! GorillaPodin kiinnitysruuvikierteen koko on kameroiden standardi-ruuvikierrekoko 1/4″, tämä sopii myös Zoom H2n-laitteeseen. Telineen mukana tulee välike, joka muuttaa 1/4″ kierteen mikrofonitelineiden peruskierteeksi eli 3/8″. Näin saat myös the t bone SSM 6 –mikrofonikehdon tarvittaessa kiinnitettyä GorillaPodiin.

GorillaPodeja löytyy eri kokoisina ja eri hintaisina


Zoom H2n -digi-äänityslaite mikrofonitelineessä.

Lähde opiskelemaan podcastin tekemistä Melodata Tuotantojen podcast-intensiivikurssille: www.melodata.com.


¹Podcast Auditorio on Musikhaus Thomann Linkpartner. Tämä tarkoittaa, että kun menet Thomann -verkkokaupan sivulle tämän sivuston linkkien kautta, niin sivuston ylläpitäjä saa pieniä credit-pisteytyksiä mahdollisista verkkokauppatilauksista. Tällä ei ole mitään vaikutusta itse asiakkaan ostotapahtumaan tai tuotehintoihin