Kännykällä alkuun

Podcastin tekemisen alkuun voi päästä pelkällä älypuhelimella

Ensimmäiset äänityskokeilut voit ihan hyvin tehdä älypuhelimellasi. Keskitasoisessa ja -hintaisessa Android-kännyssä ja iPhonessa voi olla hyvinkin tasokas mikrofoni itsessään. Monet puhelimet äänittävät stereoääntä eli niissä on mikrofoni molemmissa päissä. Tällöin haastattelua tehdessä kännykkä voi olla henkilöiden välissä (noin leuan korkeudella tai hiukan alapuolella kännykän päädyt puhujiin osoittaen) ja molemmat henkilöt äänittyvät omille raidoilleen stereokuvassa. Optimaalinen puheen äänitysetäisyys mikrofonista on noin vaaksa. Editointi-ohjelmassa (esim. Audacityssä) voit erottaa stereoraidat erilleen jaa säätää raitojen voimakkuutta ja balanssia erikseen, sitten voit yhdistää erilliset raidat taas stereoraidaksi.

Kännykällä äänitettäessä voi tulla ongelmaksi kännykän mikrofonin äärimmäinen herkkyys hengitys- ja puheilmavirrasta johtuville poksauksille ja ’puhkuille’, jotka pilaavat koko äänityksen helposti. Ratkaisu tähän on standardimikrofoneissa käytettävä tuulisuoja (windscreenpopfilter), pieni superloninen pallomainen suojus, joka pujotetaan mikrofonin päähän.

Mikrofonien popfiltteri sopii myös kännykkään.

Näitä tuulisuojia saa mistä tahansa musiikkitarvikeliikkeestä muutaman euron hintaan (pyydä Shure SM58 -mikrofoniin yhteensopivaa, isompiakin on). Se on yleensä niin joustava, että sen saa pujotettua myös kännykän päädyn ympärille, tai vaikka molempiin päihin, jos tekee haastattelua. (ks. esim, Thomanin¹ verkkokauppa the t.bone Windscreen WS60 tai useamman kappaleen paketti halvalla Verkkokauppa.com:sta Vocaltone MA05 -tuulisuojapaketti mikrofonille, 5 kpl). Popfiltterin kanssa kännykkää pidetään kädessä vaakatasossa mikrofoniin puhuen, sitä ei silloin pidetä korvalla kuten normaalisti puhuttaessa.

Kuten edellä on todettu, mikrofonit yleensäkin ovat herkkiä hengitys- ja puheilmavirrasta johtuville poksauksille ja ’puhkuille’. Ammattistudioissa mikrofonipuhkuja ehkäistään ns. pop-filtterillä, joka koostuu 15-20 centin kehyksen ympärille viritetystä kaksinkertaisesta ohuesta nylonkankaasta (esim.Thomannilla the t.bone MS 200 tai Verkkokauppa.com:ssa K&M 23956 – pop-filtteri/tuulisuoja ).  Kotioloissa ’tee se itse’ -version saat pujottamalla henkarikehyksen päälle tiukasti nylon-sukan. Toimii! Popfiltterin läpi puhuttaessa puheilmavirta ei pääse poksahtelemaan mikrofoniin.

Jos älypuhelimesi äänittää stereoääntä, kannattaa kokeilla äänittämistä myös luonnon keskellä. Luontoäänimaisemia ulkoilmassa tallennettaessa tulee yleensä vastaan kaksi ongelmaa:

Ensiksi jo mainittu kännykän mikrofonien herkkyys tuulen aiheuttamille poksauksille. Tähän auttaa edellä mainittu mikrofonin pop-filtteri-tuulisuoja. Kun pujotat tällaisen ’töpön’ molempien päiden ymmpärille, saat kännykälläkin äänitettyä luontoäänimaisemia – popfiltteri suojaa äänitystä hyvin navakoiltakin tuulen puuskilta. Tällaiset superloniset pienet popfiltterit kulkevat helposti mukana ja ne voi sujauttaa hetkessä kännyn päädyn ympärille.

Toinen ongelma voi olla liian kahisevat vaatteet. Koska kännykän mikrofonit ovat herkkiä, ne poimivat helposti varsinkin lähellä olevia häiriöääniä. Tällaisia ovat esimerkiksi äänittäjä tuulipuvun aiheuttamat kahinat. Yleensä tämän huomaa vasta kotona äänitettä kuunnellessa, ääniraidalta ei kuulu juuri muuta kuin tuulipuvun kahinaa. Eli luontoon tai kentälle lähdettäessä jotain pehmeää tekstiiliä päälle, sellaista joka ei kahise.

Yksi äänittäjän perushaasteista kädessä pidettävien äänityslaitteiden kohdalla on estää mikrofonin käsittelyäänien kuuluminen äänitteessä. Monien reportterimikrofonien rakenne on suunniteltu nimenomaan ehkäisemään käsittelyäänen kuulumista tallenteessa. Oman kokemukseni mukaan tavallista peruskännykkää on täysin mahdollista pitää reunoista peukalon ja sormien välissä (ks. kuva yllä) siten, että käsittelyääni ei kuulu ollenkaan äänitteessä.

Älypuhelin tarvitsee äänittämiseen äänitysohjelman. Kännykässä on yleensä valmiina jonkinlainen äänityssovellus, jonka laatu vaihtelee riippuu kulloisestakin puhelimesta.  WaveEditor for Android on yksi hyvä helppokäyttöinen ilmainen äänitysohjelma Android-puhelimille. WaveEditor äänittää 16bit/48-khz-tasoista Wav-audiota tai MP3-audiota valinnan mukaan. Sovelluksen ilmaisversiossa on myöskin muutamia hyviä äänenmuokkausominaisuuksia. Pientä lisämaksua vastaan pääsee eroon mainoksista ja saa pari lisäefektiä kaupan päälle.

Podcastisi voit sitten julkaista ilmaiseksi esim. podcasters.spotify.com tai soundcloud.com -palveluiden kautta.